Ordfører i Åmot kommune, Ole Erik Hørstad møtte opp i Rena leir med de andre representantene fra kommunene Elverum, Våler og Åsnes. Der fikk de en brief om øvelsen med spesielt vekt på «skyggeapparatet» som er i sving for at en slik øvelse kan gjennomføres på trygg og forsvarlig måte.
Besøk Cold Response
Planlegging og samarbeid
I øvingsledelsen i sør sitter en rekke militære funksjoner, i tillegg til både Vegvesenet, Fylkeskommunen og politiet. Disse har ansvar for at øvingsmålene blir nådd, samtidig som de skal redusere risikoen for skader på miljøet og ulykker. Dette krever god planlegging og et godt samarbeid mellom sivile etater og Forsvaret.
Det er mange forhold som skal hensynstas, noe de oppmøte fikk et godt innblikk i. Alt fra jernbaneoverganger, bruer, dyrket mark og trafikksikkerhet til brøyting og strøing av veier.
Praktisk undervisning
Da «teoriundervisningen» var ferdig var det på tide med praktisk gjennomføring for kommunes representanter. I følge med sjefen for stridsdommerne, Bjørn Gaute Herlyng gikk turen til Heradsbygda der militærpolitiet stoppet alle biler og varslet om at de nå kjørte inn i en strekning med militær aktivitet.
Langs veien sørover sto det flere franske stridsvogner som i øvelsen spiller mot Telemark bataljon. Da kommunens representanter kom til Braskereidfoss ventet sjef for øvingsledelsen i sør, oberst Knut Simen Skaret på dem. I tillegg fikk de snakket med bataljonssjef for Telemark Bataljon, Eskild Walnum om hvordan det var å være på øvelse sammen med allierte soldater i Innlandet.
Les mer om øvelse Cold Response 22