Vannet må fosskoke
En vannkoker vil normalt bringe vannet til foss-koking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.
Naturlig avkjøling
Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende. Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.
Alt vann fra springen som drikkes, må være kokt. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.
Foruten drikke, bør du bruke kokt vann til:
- All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
- Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
- Kaffe - Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
- Isbiter
- Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
- Tannpuss
Ukokt vann kan brukes til:
- Koking av mat
- Håndvask - Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
- Dusjing og karbad - Man kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har man dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at man tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.
- Manuell oppvask og oppvaskmaskin - Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann og tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.
- Klesvask
- Renhold i huset
Annet bruk hjemme
Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg, eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel.